Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Μην ακολουθείς το μονοπάτι. Πήγαινε εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε τα ίχνη σου.

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Αντέχετε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι; Αν ναι, δείτε αυτό το βίντεο

Είναι ένα από τα πιο σκληρά και θλιβερά βίντεο που είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Οι δημοσιογράφοι που έκαναν το ρεπορτάζ δεν άντεξαν στην σκληρότητα των εικόνων, στις κραυγές πόνου αυτών των παιδιών, και λύγισαν.
Η κατάσταση στη Σομαλία και άλλες περιοχές της Αφρικής είναι επιεικώς δραματική... είναι απάνθρωπη.
Ψυχούλες βασανίζονται μέχρι να πεθάνουν από πείνα ή δίψα... Παιδιά εγκαταλείπονται από τους γονείς τους στη μέση του πουθενά, έρμαια άγριων ζώων ή ανταρτών που τα σφάζουν δίχως δεύτερη σκέψη.
Οι εικόνες που θα δείτε θα σας συγκλονίσουν... Ας σκεφτούμε όλοι μας το μερίδιο ευθύνης που έχουμε γι' αυτή την τραγωδία που διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες σ' αυτά τα μέρη, και αν πραγματικά έχουμε κάνει, ότι πραγματικά μπορούσαμε για να έχουν αυτά τα παιδιά έστω ένα αύριο... 


Περίπου 29.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Νάνσι Λίντμποργκ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), στη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να δράσει.


«Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία» τόνισε η Λίντμποργκ. «Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας» δήλωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία στην ανατολική Αφρική απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στη Σομαλία 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη Σομαλία όπου οι ισλαμιστές σεμπάμπ εμποδίζουν από το 2009 την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η διεθνής κοινότητα καθυστερεί χαρακτηριστικά ν' αντιδράσει.


Σύμφωνα με τον Κουνς, που επικαλέστηκε εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα μισά από τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Χθες ο ΟΗΕ, κήρυξε σε κατάσταση λιμού τρεις ακόμη επαρχίες της Σομαλίας προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν και να κηρυχτεί όλη η χώρα ζώνη λιμού μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. «Η εξάπλωση του υποσιτισμού και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν ξεπεράσει τα όρια του λιμού» επισημαίνει ο ΟΗΕ. Τον προηγούμενο μήνα άλλες δύο περιοχές στο νότο είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου